
La Legió de Maria és un d’aquests «rars fenòmens» que de vegades es produeixen a la història i que es van obrint pas a mesura que es van coneixent a fons.
Va ser fundada per un laic irlandès de 32 anys, Mr. Frank Duff, el 7 de setembre de 1921. Va començar a Dublín, amb un grup de 16 socis. L’any 1929, a través d’enviats, s’havia extès a totes les Illes Britàniques; el 1931 va arribar a l’India, a l’Àfrica i a Àmerica. El 1932 a Austràlia, a la Xina i a Birmània i el 1940, a les Illes Filipines i a França. Poc després, el 1950, a Espanya.
Avui la Legió de Maria està establerta a dues mil diòcesis de l’Església Universal i disposa de dos milions i mig de socis actius i molts més d’auxiliars.
A Barcelona arribà l’any 1955 de la mà de Mª Paz Santos Díaz qui, per mitjà de la Providècia Jutglar, va entrevistar-se amb el P. Joquim Coll, de la nostra Congregació, el qual li sembla una bona idea. Així l’11 de febrer d’aquell any es feu una xerrada per explicar quin era el nou projecte gestat al nostre oratori.
Així des d’aquell moment homes, dones, nois i noies poden formar-ne part. La Legió de Maria rep a tothom que estigui animat a treballar apostòlicament i a viure la vida del Crist en unió sòlida amb Maria, a qui es pren per model d’acord amb el seu esperit de fe, esperança i amor, de dolcesa de tracte, pobresa, humilitat, abnegació, disponibilitat, silènci i pregària.
El compromís del soci actiu, a més d’unes pregàries diàries, consisteix en l’assistència a la reunió setmanal, que té moments de pregària comunitària, formació espiritual i apostòlica, informació i revisió del treball realitzat per cada parella durant la setmana, assignació de noves tasques, notícies mundials de la Legió i de l’Església, responent a les seves directrius i a les necessitats de cada lloc.
És l’Esperit Sant qui impulsa la Legió de Maria i els seus socis a l’acció i per això actua segons l’estil en que Maria actuaria avui en dia: contacte directe i personal, sesnse excepcions de persones, apropant-se a cada una d’elles allà on es troba: presons, prostitució, malalts, hospitals, famílies trencades, persones soles, catequesi, missions, evangelització, etc. Especialment per a comunicar la fe als qui no la tenen, per a sostenir la fe dels que dubten i ajudar a tothom a descobrir que Déu ens té.